over nieuws, discussies en publicaties in zorg, welzijn en onderwijs
dinsdag 22 juni 2010
Zorg om jeugdzorg
Het aantal kinderen dat onder toezicht wordt gesteld, neemt de laatste jaren flink toe. Ondertoezichtstelling is de meest voorkomende kinderbeschermingsmaatregel. Een deel van deze kinderen wordt vervolgens uit huis geplaatst. Deze maand kreeg ik het boek Zorg om jeugdzorg van Beijerse e.a toegezonden om te recenseren voor Biblion.Geen opwekkend boek. In december 2008 stuurden een aantal Rotterdamse jeugdrechtadvocaten een ‘brandbrief’ naar de rechtbank over de veelvuldige uithuisplaatsing van kinderen. Volgens hen wordt het middel te vaak toegepast en leunt de rechter teveel op het advies van de gezinsvoogd, die vaak nauwelijks contact heeft gehad met het gezin. In vervolg op de brief werd op 24 april 2009 het congres ’Zorg om jeugdzorg’ georganiseerd, waar kinderrechters, advocaten, medewerkers van Bureau Jeugdzorg en van de Raad voor de Kinderbescherming met elkaar va gedachten wisselden. Het boek is een verslag van dit congres; de lezingen en discussies aangevuld met verhalen van jongeren. Wat blijft hangen is een overwegend negatief beeld van de jeugdzorg, partijen die elkaar tegenwerken en weinig concrete afspraken of aanknopingspunten om gezamenlijk de hulp aan kinderen en gezinnen te verbeteren. Een gemiste kans, zeker omdat alle partijen zeggen het belang van het kind en het gezin voorop te stellen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Als Liberaal vind ik het een schande dat mensen anoniem meldingen kunnen doen bij de A.M.K.
BeantwoordenVerwijderenSinds wanneer is laster en smaad gelegaliseerd?
Kinderbescherming = justitie en doen niet aan waarheidsvinding..dus geen onderzoek gebasseerd op feiten.
Gebasseerd op veronderstellingen worden kinderen vaak uithuis geplaatst.
de politie word niet op de hoogte gestelt van de vermeende strafbare feiten die ouders gepleegd zouden hebben want dat is het wanneer zorgplicht word verzuimt.
de politie gaat wel mee om het kind uithuis te halen en word hierdoor mogelijk medepleger van strafbare feiten.
Want immers er word geen procesverbaal opgemaakt.
Op grote schaal worden kinderen vervreemd van hun ouders en worden bloedbanden verbroken en zijn ouders vogelvrij.
Op langere termijn zal dit tegen de maatschappij keren want ouders worden getraumatiseerd en kinderen krijgen vaak het P.A.S Syndroom.
Ik ben ook groot voorstander van om de liberale bezem door het hele jeugdzorgsector te gaan halen, dus de ingang van jeugdzorg moet onder het strafrecht gaan vallen...andere woorden: De politie mag geen kinderen meer uithuis halen als er geen procesverbaal is opgemaakt.
Nog iets: wanneer kinderen uithuis worden gehaald weet de ouders niet waar het kind is gebleven.
de eerste kans op verweer, hoor en wederhoor kan pas na 10 dagen bij de kinderrechter.