maandag 29 oktober 2012

Gevaarlijke relaties, tips van ervaringsdeskundigen


45% van alle Nederlanders tussen de 18 en 70 jaar is ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld als kind, partner of ouder. Naar schatting 200.000 mensen worden jaarlijks slachtoffer van evident, ernstig huiselijk geweld. De belangrijkste vorm van huiselijk geweld is partnergeweld. Cijfers die er niet om liegen en daarom is het van belang hier oog voor te hebben. Ook dit jaar is er weer een publiekscampagne die aandacht besteed aan huiselijk geweld ‘Een veilig thuis. Daar maak je je toch sterk voor?’ Gestimuleerd wordt actie te ondernemen,want geweld stopt nooit vanzelf.

Maar hoe voorkom je nou dat je in zo'n situatie terechtkomt? Waar moet je opletten en welk advies kun je vrouwen geven die keer op keer in een gewelddadige relatie terechtkomen?
In de vrouwenopvang waar vrouwen heengaan om huiselijk geweld te ontvluchten, worden regelmatig groepen georganiseerd met als doel om het inzicht in partnerkeuze te vergroten, sterker te worden en zich meer te richten op hun eigen leven. Onderdeel van zo'n groep is ook het in kaart brengen van signalen van (toekomstige) 'foute' partners.

Zij maakten de volgende lijst van signalen:
Als hij jaloers is als je naar anderen kijkt
Als hij je controleert
Als hij weinig vertrouwen heeft in jou en in andere mensen
Als hij vindt dat hij de baas is
als hij snel boos is als je je niet gedraagt zoals hij wil
Als hij te aardig is, overweldigend
Als hij je wil isoleren
Als hij je telefoon controleert
Als hij vindt dat je hem dankbaar moet zijn
Als je geen fouten mag maken van hem
Als hij achterdochtig is
Als hij je klein wil houden en nare boodschappen geeft over wat hij van je vindt
Als hij onvoorspelbaar is.

Een relatie is iets wat je hebt met z'n tweeën en misschien nog wel interessanter zijn de signalen die de vrouwen verzamelden over waar je op moet letten bij jezelf.

Het is niet goed :
Als je steeds excuses moet maken naar hem
Als je steeds moet opletten in wat voor bui hij is
Als je gestopt bent met je eigen mening te zeggen
Als je dingen voor jezelf moet houden, je niet met hem kunt praten over dingen die voor jou belangrijk zijn
Als je hoopt dat hij verandert
Als je je grenzen niet kunt stellen
Als je je contacten met familie/vrienden beperkt voor hem
Als je steeds op je tenen moet lopen
Als je ziet dat je je steeds meer op hem richt en jezelf wegcijfert
Als je bang voor hem bent
Als je merkt dat de relatie niet meer gelijkwaardig is.

Steeds duidelijker is dat huiselijk geweld iets is dat beide partners (ongewild) in stand houden. Wellicht zijn deze signalen een eyeopener voor mensen die in zo'n situatie zitten en een stimulans om de relatie te beëindigen of hulp te zoeken.

3 opmerkingen:

  1. Je artikel is wel erg naar een kant toegeschreven. Dit klopt niet altijd en geeft een scheef beeld. Er zijn foute mannen, niemand die dat ontkent, maar er zijn ook wel degelijk foute vrouwen. Ze passen wel een andere vorm van huiselijk geweld toe. Wetenschap meldt dat vrouwen vaker betrokkenen zijn bij kindermishandeling en psychisch geweld. Jammer dat je in jouw artikel alleen de man aanwijst.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een terechte opmerking. Huiselijk geweld is iets dat mannen en vrouwen met elkaar in stand houden. In dit geval zijn alleen vrouwen in de vrouwenopvang gevraagd naar signalen van gevaarlijke relaties. Ze kijken daarbij ook naar signalen bij zichzelf. Bij het in stand houden en stoppen van geweld spelen beide partners een rol. Begeleide terugkeer (zie blog 27 augustus) is een manier waarop ze samen kunnen werken het geweld te stoppen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Begeleide terug keer is iets wat zelden werkt. En tegen welke prijs vaak.
    Eenmaal gewelddadig in een relatie is er geen reden om door te gaan. Verloren tijd.

    BeantwoordenVerwijderen